Zrnková káva z Etiopie, 1 kg Fair Trade
Jedinečná aromatická káva arabika s vůní meruněk a jasmínu ze samotné kolébky kávy v Etiopii, jejíž region Kaffa dal kávě jméno.
Kategorie: | Zrnková káva |
---|
Aromatická, kultivovaná, ručně sklízená káva arabika se středním tělem s vůní meruněk a jasmínu ze samotné domoviny kávy z Etiopie. Její chuť je charakteristická pro oblast kolébky lidstva i prapůvodní domovinu kávy, kde dodnes můžete najít rostliny divoce rostoucí kávy a lidé pěstují kávovníky i v zahrádkách kolem svých domů.
Původ kávy
Pěstování kávy je v Etiopii tradicí předků. Její pití je zde skutečným rituálem, který spojuje etnika od náhorních plošin kolem Modrého Nilu po pouštní severovýchod země. Není proto divu, že 50 % produkce kávy se spotřebuje v místě. Přesto je káva hlavním exportním produktem Etiopie, představuje přibližně 10 % HDP a věnuje se jí čtvrtina obyvatelstva. Změny klimatu, které se tohoto sektoru silně dotýkají a snižují produktivitu kávových zahrad, tak postihují velkou část obyvatel.
Výkupní ceny kávy, které klesly zejména po krachu jednání WTO v roce 2003, jsou pod výrobními náklady, a tak se zdroj etiopské hrdosti stal příčinou exodu obyvatel vesnic a prohlubující se chudoby. Naši pěstitelé ze sdružení SFCU, OROMIA-OCFCU a LIMMU COFFEE FARM se však mohou spolehnout na rozumněji nastavené obchodní podmínky, které umožňují investovat do vzdělávání, sociálních projektů i lepších technických řešení pro hospodaření s vodou a ochranu půdy před erozí.
Zpracování kávy
Po ručním sběru putují kávové třešně do vodních lázní, kde probíhá ještě další selekce plodů. Ty zralé a bezvadné se následně suší na slunci a několikrát denně otáčí tak, aby kávové třešně na slunci a větru rovnoměrně uschly. Farmáři tak spotřebují mnohem méně vody a kávu nemusí nikam vozit; zpracují si ji v blízkosti svých plantáží.
Káva je pak ve Francii pražena středně tmavě způsobem přezdívaným "mnichův hábit“ - podle barvy oděvu františkánských mnichů.
Vhodné způsoby přípravy kávy
V závislosti na druhu zvoleného kávového nápoje a typu použitého stroje můžete zrnka této kávy namlít jemně jako pudr pro přípravu kávy v džezvě, středně do filtrů a espressa či velmi hrubě například pro kávu z kafetiéru.
Stupnice intenzity chuti káv dle pražírny:
... velmi plné tělo
10 - bio zrnková káva a mletá káva z Mexika
7 - zrnková káva a mletá káva z Guatemaly
6 - bio mletá výběrová káva bez kofeinu
... sladká
Pražírna kávy
Francouzská pražírna Lobodis je vůbec první pražírnou Fairtrade kávy ve Francii a jednou z nejstarších firem v Evropě, která se do systému Fairtrade zapojila. Pražené kávy Lobodis nesou také regionální ochrannou známku Bretaně. Své kávy vyrábí ve spolupráci s osobami se zdravotním postižením a zaměstnává především pracovníky z blízkého okolí. Pražírna Lobodis podporuje také zodpovědné zemedělství a zodpovědnou spotřebu.
Všechny její kávy jsou baleny do sáčků s kávovým ventilem pro dlouhodobé udržení aroma kávy.
Složení: káva arabica pražená 100 %.
Uchovávejte v chladu a suchu.
Fair Trade garance Lobodis.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.