Mletá káva z Guatemaly, 250 g Fairtrade
Oblíbená káva arabika pěstovaná na posvátné půdě Mayů. Nevšední káva se sladkou chutí a výrazným čokoládovým aroma.
Kategorie: | Mletá káva |
---|
Velmi oblíbená, ručně sklízená káva arabika vypěstovaná na posvátné půdě Mayů v severozápadní Guatemale. Kávovníky zde rostou na minerály bohaté sopečné půdě a dávají vyrůst nevšední, plné, vyvážené kávě s výrazným aroma po medu a hořké čokoládě.
Původ kávy
Oblast dnešní Guatemaly je hornatá země z velké části porostlá tropickými lesy. Až příchod obchodu s kávou v 19. století dokázal místním lidem nabídnout alternativu k chudobě a násilí, kterému se ve zdejších nepřístupných oblastech dařilo. Plantáže si však přivlastnili zahraniční emigranti a původní obyvatelé posvátnou zemi svých předků nepoznávali.
Tuto Fairtrade kávu však pěstují drobní rolníci, potomci původních Mayů, sdružených do družstev SAN PEDRANA, EL PENSATIVO, ACATEMANGO a FEDECOCAGUA. Žádná z rodin nevlastní více než pár jednotek hektarů půdy, společně ale přebírají stále větší objem produkce.
Zpracování kávy
Po ručním sběru putují kávové třešně do vodních lázní, kde probíhá ještě další selekce plodů. Ty zralé a bezvadné se následně suší na slunci a několikrát denně otáčí tak, aby kávové třešně na slunci a větru rovnoměrně uschly. Farmáři tak spotřebují mnohem méně vody a kávu nemusí nikam vozit; zpracují si ji v blízkosti svých plantáží. Díky sušení na slunci přechází cukry obsažené v dužnině třešní do kávového zrna a káva získává jemnější a sladší chuť. Proto se těmto kávám říká medové.
Káva je pak ve Francii pražena středně tmavě způsobem přezdívaným "mnichův hábit“ - podle barvy oděvu františkánských mnichů.
Vhodné způsoby přípravy kávy
Espresso, filtrovaná káva (drip), překapávaná káva, french press neboli kafetiér.
Stupnice intenzity chuti káv dle pražírny:
... velmi plné tělo
10 - bio zrnková káva a mletá káva z Mexika
7 - zrnková káva a mletá káva z Guatemaly
6 - bio mletá výběrová káva bez kofeinu
... sladká
Pražírna kávy
Francouzská pražírna Lobodis je vůbec první pražírnou Fairtrade kávy ve Francii a jednou z nejstarších firem v Evropě, která se do systému Fairtrade zapojila. Pražené kávy Lobodis nesou také regionální ochrannou známku Bretaně. Své kávy vyrábí ve spolupráci s osobami se zdravotním postižením a zaměstnává především pracovníky z blízkého okolí. Pražírna Lobodis podporuje také zodpovědné zemedělství a zodpovědnou spotřebu.
Všechny její kávy jsou baleny do sáčků s kávovým ventilem pro dlouhodobé udržení aroma kávy.
Složení: káva arabica pražená 100 %.
Uchovávejte v chladu a suchu.
Certifikováno Fairtrade.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.