Bio kakaový prášek tmavý vysokotučný, 250 g
Kakaový prášek holandského typu zbavený kyselosti s 20-22 % tuku a velice nízkým obsahem kadmia z kakaových bobů zejména z Dominikánské republiky.
Kategorie: | Kakaový prášek |
---|
Tmavý kakaový prášek zpracovaný tzv. holandským procesem, tedy alkalizací, která kakao zbaví kyselosti a zlepší jeho rozpustnost.Takové kakao poznáte na první pohled podle jeho tmavé barvy.
Pro svůj vysoký obsah kakaového másla - celých 20-22 %, což je u kakaového prášku téměř maximum - osloví i náročné cukráře a milovníky kakaa. Je vhodný k přípravě skutečně kakaových nápojů, na vaření i pečení. Díky tmavé barvě těsto dobře obarví a neobsahuje žádný přidaný cukr. Jako kypřidlo doporučujeme kypřicí prášek bez fosfátů.
Kakaové boby, ze kterých je toto kakao vyrobeno, vypěstovali drobní farmáři ze sdružení COOPROAGRO a FUNDOPO v Dominikánské republice dle pravidel fairt rade a ekologického zemědělství. Díky důstojnější ceně za své kakao si mohli dovolit investovat do vlastní zpracovny kakaa pro export a do obnovy svých stárnoucích kakaovníků. Sazenice nových stromů si nyní pěstují sami ve speciální zahradě a dále je rozváží na jednotlivé farmy.
Výběrové kakao v bio kvalitě, obchodované dle pravidel fair trade a s minimálním obsahem kadmia. Tři podmínky, které jsme od našeho kakaa vyžadovali, abychom ho byli ochotni nabídnout jako skutečně to nejlepší. Minimální obsah kadmia, které je jinak v kakau často přítomné, ho určuje i k přímé spotřebě bez dalších úprav.
Na rozdíl od běžných prášků je tento vyroben z prvotřídních kakaových bobů zejména odrůdy Hispaniola z Dominikánské republiky. Takové boby jsou i v zemi původu exkluzivním zbožím, protože export země spoléhá na běžný typ kakaovníků Sánchez. Srovnání se západoafrickým kakaem bez organického zemědělství, které tvoří drtivou většinu světové produkce a obchodu, snad není třeba rozebírat. Díky dlouhodobému partnerství výrobce s pěstiteli kakaa v rámci fair trade přístupu a naší dlouhodobé spolupráci se pak můžete na vysokou kvalitu kakaového prášku spolehnout dlouhodobě. Drobní farmáři ze sdružení COOPROAGRO a FUNDOPO v Dominikánské republice si i díky fair trade sazenice nových stromů pěstují sami ve speciální zahradě a dále je rozváží na jednotlivé farmy.
Exkluzivní kakaový prášek nejvyšší kvality s velice nízkým obsahem kadmia
Kakaovníky často rostou na sopečné půdě, ze které do sebe dobře akumulují kadmium. Kakao s vyšším obsahem tohoto těžkého kovu tak musí projít ještě dalším zpracováním. Díky cílené práci v zahradách a speciálnímu výběru však tento bio kakaový prášek přirozeně obsahuje jen naprosto minimální množství kadmia a je vhodný k přímému použití bez obav. Evropská komise stanovila maximální limit kadmia pro kakaové prášky v EU ve výši 0,6 mg/kg. Toto výjimečné kakao však dle laboratorní analýzy obsahuje jen 0,38 mg/kg, tedy 63 % stanoveného limitu.
Prosím, věnujte tomuto tématu pozornost. Aktuální limity obsahu kadmia v kakaovém prášku a čokoládě platí v EU teprve od 1.1.2019. Při našem hledání a vybírání dodavatele kakaového prášku jsme se přitom setkali i s tím, že výrobce počítá s dalším zpracováním produktu, a tak obsah kadmia ve svém zboží nehlídá a nezná. U běžně dostupných kakaových prášků se přitom obsah kadmia neuvádí (není to povinné), ale z logiky produkce a prodejních cen je velmi pravděpodobné, že snaha výrobců cílí v lepším případě jen na splnění zákonného limitu a nic víc. Od roku 2022 platí také limity pro max. obsah kadmia v hnojivech používaných v EU, což dokládá závažnost věci a že se vyplatí připlatit si za kvalitu potravin.
Výběrové kakao v bio kvalitě obchodované dle pravidel fair trade
Jednotliví drobní pěstitelé kakaových bobů určených k výrobě tohoto kakaového prášku jsou sdruženi zejména v organizaci FUNDOPO v Dominikánské republice. Ta byla založena v roce 2002 s 84 rodinami pěstitelů kakaa, ale dnes už má více než 2000 členů. 25 % fairtradové prémie vyplácí přímo jednotlivým pěstitelům, 75 % pak investuje do komunitních projektů jako byla v posledních letech výstavba akvaduktů pro 280 rodin, několika infrastrukturních budov, distribuce nových sazenic a různá opatření proti šíření Covid 19.
Součástí férovějšího přístupu k pěstitelům je v případě tohoto produktu také společnost YACAO založená v roce 1999. Úkolem jejích 100 stálých zaměstnanců je zajistit vysokou kvalitu produkce kakaa pro export, pomáhat drobným pěstitelům zlepšovat kvalitu jejich života a garantovat skutečnou etiku spravedlivého obchodu. YACAO je přítomna ve všech důležitých pěstitelských oblastech a radí místním ve zvyšování kvality v každém kroku produkce kakaa od pěstování po export. Provozuje například vlastní školku s cenově dostupnými sazenicemi kakaovníků.
Složení: bio alkalizovaný kakaový prášek s obsahem tuku 20-22 %. Prášek není uměle dobarvován. Bez lepku, bez laktózy, vhodné pro vegany.
Uchovávejte v suchu a chladu.
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota: | 1560 kJ/379 kcal |
Tuky: | 21,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 13,0 g |
Sacharidy: | 47,0 g |
z toho cukry: | 0,9 g |
Vláknina: | 29,0 g |
Bílkoviny: | 19,0 g |
pH: | 7,0-7,6 |
Sůl je obsažena pouze v důsledku přirozeně se vyskytujícího sodíku. |
CZ-BIO-003
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.