Bio instantní káva z Tanzanie, 120 g
Dlouhodobě velmi oblíbená a rychle rozpustná instantní kávová směs arabiky a robusty z Tanzánie sušená úspornější metodou sprayováním.
Kategorie: | Instantní káva |
---|---|
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 120 g |
Vegan: | ano |
Tato výborná bio instantní káva z Tanzánie je ve světě Fair Trade evergreenem, jehož obliba neklesá již dlouhou řadu let. Právě u této kávy mnozí pochybovači poprvé uznali, že připlatit si za poctivější výrobek se vyplatí, a že chuť rozpustné kávy může být velmi blízká kávě v běžné podobě. Tato bio instantní káva je směsí káv arabiky a robusty, sušená metodou sprayování, která je méně energeticky náročná. Ostatně, plné kávové aroma této kávy je na první přivonění zásadně odlišné od běžných konvenčních instantních káv.
Stačí přidat jen horkou vodu a šálek dobré kávy je na stole.
Producent instantní kávy
Přestože je káva v Tanzánii známá již od počátku 17. století, zemědělci ji využívali jen pro potřebu místního trhu a její exportní a tržní potenciál začala země využívat až pod britskou koloniální správou ve 20. století.
V roce 1950 byla v Tanzánii jako jeden z úřadů OSN založena společnost Bukoba Native Co-operative Union (BNCU) pro koordinaci produkce a prodeje kávy z regionu Kagera. V 90. letech pak byla rozpuštěna a jako jeden z nástupnických soukromých podniků vznikla společnost Kagera Cooperative Union (KGU), která se zavázala pracovat s co největším počtem zemědělců na místní i mezinárodní úrovni. Dnes KGU tvoří dobrovolné sdružení 124 kávových družstev zastupujících na 60 000 drobných pěstitelů z okresů Bukoba, Muleba a Misenye. Díky napojení drobných pěstitelů na světové trhy a zajištění vyšší fairtradové výkupní ceny tak přispívá k lepšímu životu zapojených zemědělců.
Káva je shromažďována ve vesnicích oblasti Kagera na více než 120 sběrných místech. Členství je platné pro celou rodinu a pro přípravu instantní kávy se používá přibližně 15 % úrody. Tanzanie je také jediná africká země, která prodává již hotovou kávu a ne pouze kávu v zeleném stavu k dalšímu zpracování například v Evropě. V roce 2004 se pak povedlo navázat spolupráci na kávě s certifikací ekologického zemědělství, kterou máte nyní možnost ochutnat.
Výroba instantní kávy
Upražená a rozemletá kávová zrna je třeba nejdříve vylouhovat. Vzniklý silný kávový extrakt se následně zahřeje až na teplotu blížící se 100 °C a rychle zchladí na pouhé 4 °C. Následuje sušení, které kávu zahustí pomocí jedné ze dvou metod - mražením nebo sprayováním. Při sušení rozprašováním se kapalný koncentrát rozpráší na jemné kapičky v proudu horkého vzduchu, který vodu obsaženou v kapičkách odpaří a zůstane jemný prášek kávového extraktu. Tato metoda je někdy považována za zastaralou, ale spotřebovává podstatně méně energie než sušení mrazem. Dle KGU přitom při stejné kvalitě výsledné kávy jako při použití druhé metody.
Složení: bio instantní káva 100 %.
Uchovávejte v chladu a suchu.
CZ-BIO-003 Fair Trade garance El Puente.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.