Bio rooibos, sáčky 20 x 1,8 g
Kvalitní sáčkovaný rooibos z Kapského mysu v Jihoafrické republice bez teinu je vhodný i pro děti a těhotné a kojící matky.
Kategorie: | Rooibos a maté |
---|
Rooibos je vzácný keř rostoucí pouze na jediném a malém místě v Cedrových horách v oblasti Západního mysu na severozápadě Jihoafrické republiky. Jde o rostlinu čajovníkovec kapský (Aspalathus linearis), ze kterého se sklízí malé jehličkovité lístky i mladé větvičky. Ty prochází oxidací a získávají výraznou červenohnědou barvu. Keř nebývá vyšší než jeden metr, ale jeho kořeny dosahují délky až 8 metrů. Po zasetí může být poprvé sklizen asi za půl roku, ale po 5-10 letech rostlina zčervená a umírá. A právě tato vlastnost mu dala jméno rooibos - červený keř (německy rotbusch, anglicky redbush i rooibos).
Nálev je charakteristicky tmavě červený, proto se rooibosu někdy říká "červený čaj", a má sladkou, lehce ovocnou vůni a medové aroma. V Jižní Africe je rooibos populární již po mnoho generací a na rozdíl od zbytku světa se zde pije s mlékem a cukrem.
Bio rooibos obsahuje zejména antioxidanty a řadu minerálních látek jako je měď, fluor nebo mangan. Je přitom velmi dobře stravitelný a neobsahuje žádné kalorie ani kofein a jen minimum tříslovin. Je proto vhodný i pro děti a těhotné a kojící matky.
Tradiční medicína v Jihoafrické republice využívá rooibos ke zmírnění dětské koliky, alergií, astrmatu a kožních problémů. Pro své protizánětlivé účinky se proto používá i v kosmetických přípravcích. Rooibos obsahuje také proti-rakovinové flavonoidy (podobně jako kakao), a uvádí se, že napomáhá trávení.
Pěstitelé rooibosu
Až do začátku 90. let fungoval v Jižní Africe na zpracování rooibosu státní monopol, ve kterém velcí bílí zemědělci přidělovali kvóty na produkci a věnovali se zahraničnímu obchodu. I po jeho zrušení byli drobní zemědělci v otázce exportu závislí na překupnících, kteří často platili příliš nízkou cenu. Až spravedlivé výkupní ceny umožnili pěstitelům žít nezávisle.
Tento porcovaný rooibos vypěstovalo asi 80 drobných rolníků z družstva Wupperthal Original Rooibos Coop. založeného v roce 2009. Jejich zahrady se nachází na svazích i v rovinách obklopujících vesnici Wupperthal. Všichni jeho členové se o své rostliny starají striktně dle zásad ekologického zemědělství a rostliny uměle nezavlažují. To v tomto případě omezuje výnos, ale zvyšuje kvalitu.
Družstvo podporuje své členy ve využívání zdokonalených metod pěstování i prodeje rooibosu, nabízí další vzdělávání, zvyšuje povědomí o ochraně životního prostředí a podporuje ženy v nezávislosti. Většinu zpracovatelských kroků dnes již družstvo provádí samostatně. Na partnerskou organizaci se obrací už jen s finálním proséváním a případným plněním do čajových sáčků.
Příprava rooibosu
1 lžičku na šálek zalijeme horkou vodou a necháme 5-8 minut vyluhovat. Je možné podávat teplý i studený. Dle chuti je možné dochutit mlékem, citronem, ovocnou šťávou či kořením.
Složení: bio rooibos sušený v nálevových sáčcích 100 %.
Uchovávejte v chladu a suchu.
CZ-BIO-003
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.